Chcete sa na niečo opýtať?
(Po-Pia 7:30 - 15:00 hod.)
 
Späť

Ako vybrať letné pneumatiky?

pred 6 dňami
365
Od 1. apríla končí slovenským vodičom povinnosť používať na svojich vozidlách zimné pneumatiky, pokiaľ sa na vozovke nenachádza súvislá vrstva snehu, ľad či námraza. Na trhu existuje široký rad pneumatík, od rôznych výrobcov, ktoré sa líšia vlastnosťami, kvalitou a taktiež cenou. Preto býva niekedy ťažké orientovať sa v ponuke a vybrať si tie správne pre svoj automobil.

Výber letných pneumatík má vplyv na ovládanie auta a bezpečnosť jazdy, preto je dôležité pri ich kúpe zohľadniť dôležité faktory. Musíte myslieť na to, v akej premávke budete jazdiť, aký je váš štýl jazdy, koľko kilometrov ročne najazdíte. Potom sa samozrejme musíte zamerať na rozmery používaných pneumatík a koľko ste ochotní do nich investovať.
 

Pneumatiky rozdeľujeme do 3 základných tried, ktoré sa líšia štýlom jazdy a prostredím, v ktorom najčastejšie jazdíte.

  1. Ekonomická trieda (tzv. Budget segment) je základný typ pneumatík pre nenáročných motoristov
  2. Stredná trieda (tzv. Quality segment) – stredná trieda vo všetkých ohľadoch
  3. Vyššia trieda (tzv. Premium Segment) – najlepšie vlastnosti vo výkone (vysoký km výkon, nižšia spotreba) a najmä v bezpečnosti (brzdenie za mokra, jazdné vlastnosti na snehu)
     

Pri výbere letných pneu sa môžete zamerať na spotrebiteľské testy. V priebehu roka prebieha mnoho testovaní letný i zimných pneumatík. K najznámejším patrí nemecký autoklub ADAC, rakúsky klub ÖAMTC, časopisy AutoBild a AutoTip alebo prevádzkovateľ siete technických staníc GTÜ.

Pokiaľ máte letné pneumatiky z minulého roka, je potrebné skontrolovať ich stav a minimálnu hĺbku dezénu. Zákonom stanovená minimálna hranica je pre letné pneu 1,6 mm. Avšak je potrebné si uvedomiť, že s klesajúcou hĺbkou dezénu sa kvalita pneumatík postupne znižuje, preto pokiaľ sa hĺbka dezénu vašich pneumatík blíži k tejto hranici, je potrebné pouvažovať nad kúpou nových pneu.
 

Kedy prezuť na letné pneu?

Podľa zákona sú vodiči povinní používať zimné pneumatiky do 31. marca. Po tomto dátume motoristi začínajú prezúvať na letné. Všeobecne sa odporúča nedržať sa len termínu, ale i teploty vzduchu. Akonáhle sa teplota dlhodobo drží nad 7 °C, je vhodné pneumatiky vymeniť, pretože zimné pneumatiky prichádzajú o svoje jazdné vlastnosti.

Niektorí vodiči sa však i s ohľadom na financie rozhodnú tzv. „dojazdiť“ opotrebované zimné pneumatiky. V tomto prípade je vždy nutné prispôsobiť jazdu aktuálnym podmienkam. Je dôležité dbať na zvýšenie opatrnosti, pretože zmes ani konštrukcia zimných pneumatík nie sú určené na používanie vo vyšších letných teplotách. Letné pneumatiky sú vďaka nižšiemu podielu kaučuku o niečo tvrdšie. Zimné pneumatiky tak majú v lete horšie jazdné vlastnosti, predlžuje sa brzdná dráha a za dažďa je potrebné dávať pozor na aquaplaning. Naviac sa zvyšuje i spotreba pohonných hmôt.
 

Sú vhodné celoročné pneumatiky?

Poslednou dobou narastá percento vodičov, ktorí si obľúbili celoročné pneumatiky. Predovšetkým kvôli časovej a finančnej úspore pri prezúvaní. Na to reagujú aj výrobcovia pneumatík, ktorí vyvíjajú najnovšie dezény a zmesi, vďaka ktorým sa jedná o moderné a bezpečné pneumatiky pre zimné i letné obdobie.

Pri celoročných pneumatikách je výhodou finančná i časová úspora, ale jedná sa o kompromisné riešenie, ktoré je vhodné predovšetkým pre tých motoristov, ktorí v priebehu roka najazdia menej kilometrov na kratšie vzdialenosti. Celoročné pneumatiky tak často používajú vodiči, ktorí svojim vozidlom jazdia predovšetkým po meste, kde sa väčšinou napríklad súvislá vrstva snehu často nevyskytuje, najazdia denne alebo pri námraze na vozovku vôbec nevychádzajú. Nevýhodou je však ich brzdná dráha, ktorá býva spravidla dlhšia. Neodporúča sa používať celoročné pneumatiky tým vodičom, ktorí jazdia po diaľnici a do horských oblastí.

Produkty se filtrují...