Chcete sa na niečo opýtať?
(Po-Pia 7:30 - 15:00 hod.)
 
Späť

Bezpečné skladovanie pneumatík

pred 6 dňami
1k
Väčšina slovenských vodičov používa sezónne pneumatiky. V lete letné, v zime zimné. A to je dobre. Bezpečnosť je na prvom mieste. Pre väčšinu vodičov to znamená, zaistiť skladovanie tej sady pneumatík, ktorú práve nepoužíva.

Ako pneumatiky skladovať správne?

Vďaka správnemu skladovaniu pneumatík môžeme zachovať vlastnosti pneumatík a významne predĺžiť ich životnosť. Rady týkajúce sa správneho skladovania pneumatík dávajú azda všetci výrobcovia pneumatík. V skratke: po prezutí poriadne očistiť a vysušiť, pneumatiky s ráfikom buď zavesiť do priestoru, postaviť do špeciálneho regálu na skladovanie pneumatík alebo položiť ráfiky na seba. Pneumatiky bez diskov postaviť a pravidelne otáčať, a to všetko na tmavom mieste, kde sa teplota pohybuje v rozmedzí 10 – 15°. Určite nie je ideálne skladovanie na voľnom priestranstve (napr. dvore), na povale alebo v domácej dielni (kde bývajú počas leta dosť vysoké teploty), ani na znečistených miestach, kde môžu pneumatiky prísť do styku s olejom alebo chemikáliami. Niekoho možno napadne pivnica – kde až na možnú vyššiu vlhkosť – môžu byť na prvý pohlaď ideálne podmienky.

Môžu, ale… To, na čo by sme mali všetci brať ohľad, je opäť bezpečnosť. Tentokrát ale bezpečnosť skladovania nepoužívaných pneumatík a ich zabezpečenie nielen proti krádeži, ale predovšetkým proti možnému vzniku požiaru. Pneumatiky sú z nebezpečného horľavého materiálu. Pri vznietení a horení pneumatík vzniká mnoho toxických látok, ktoré pôsobia negatívne na ľudské zdravie a životné prostredie.

Skladovanie pneumatík by sme mali radšej prenechať na odborné servisy. Tie majú nielen prispôsobené priestory, v ktorých zostanú zachované unikátne vlastnosti pneumatiky, ale dobré servisy majú tiež „dvojité“ zabezpečenie proti požiaru. Ako aktívne (bezpečnostné preventívne protipožiarne opatrenie), tak aj pasívne (poistenie skladovaných pneumatík zákazníkov aj pre prípad ohňa).

Komfort. To je pre mnohých zákazníkov dôležitejší argument než nebezpečenstvo ohňa. Skladovanie sezónnych pneumatík v priestoroch servisov nielen ušetrí drahocenné miesto v malých pivničných kójach, ale hlavne sa nemusí s pneumatikami vôbec manipulovať, prevážať ich v aute a odnášať do pivnice. Pri prezúvaní sa len vo svojom servise objednajú – a mechanici pripravia pneumatiku na prezutie tak, aby zákazník následne strávil v servise minimum času.

Produkty se filtrují...