Chcete sa na niečo opýtať?
(Po-Pia 7:30 - 15:00 hod.)
 
Späť

Cestovanie v zime – na čo si dať pozor?

2. 11. 2023
90k
Zima je v plnom prúde, vonkajšia teplota sa stále častejšie dostáva k nulovým hodnotám. Padá sneh alebo prší, na vozovkách vzniká námraza a poľadovica. Preto je veľmi dôležité, aby sme boli pri cestovaní viac pozorní. Na zimu je dobré sa pripraviť – skontrolujte zimnú výbavu, stav vozidla a sledujte predpoveď počasia. Základom pre bezpečnú jazdu sú kvalitné zimné pneumatiky. Skontrolujte ich hĺbku dezénu a nahustenie.

Aby ste mali istotu, že ráno naštartujete, nechajte si premerať autobatériu, prípadne ju nechajte dobiť alebo vymeniť. V prípade dlhšieho cestovania odporúčame mať v kufri pripravené aj štartovacie káble pre prípad potreby. Doplňte kvapalinu do ostrekovačov, skontrolujte stierače a samozrejme svetlá.

Samotnú jazdu vždy prispôsobte aktuálnym podmienkam na vozovkách. Je dôležité vidieť a byť videný.

Aké najväčšie riziká na cestách nás môžu v zime stretnúť?

Jedným z prvých takýchto rizík je tzv. aquaplaning, kedy dochádza k úplnej strate priľnavosti pneumatiky k vozovke. Dôvodom je nedostatočný odvod vody z povrchu pneumatiky. Stretávame sa  s ním často za dažďov, či počas topenia snehu. Ku zvýšenému riziku aquaplaningu dochádza predovšetkým pri rýchlostiach nad 80 km/h a pri jazde na pneumatikách s malou hĺbkou dezénu.

V prípade, že zaznamenáte, že dochádza k aquaplaningu (tzn. že vozidlo stráca kontakt s vozovkou) nie je vhodné točiť volantom a brzdiť. Kolesá je potrebné naopak udržať v priamom smere. Odporúčame ubrať plyn a zošliapnuť spojku. Auto potom spomalí a pomaly sa začne obnovovať kontakt pneumatík s vozovkou.

Ďalším častým rizikom pri jazde v zime je šero. V zimných mesiacoch sa dni skracujú a je skôr tma. Cestovanie v týchto podmienkach nie je zrovna príjemné a môže byť i veľmi nebezpečné. Je preto potrebné upraviť predovšetkým štýl jazdy. Dôležité je dodržiavať dostatočnú vzdialenosť s vozidlom pred vami. Skontrolujte, či vám svietia všetky svetlá a dávajte pozor, aby ste neosvecovali protiidúce vozidlá. Preto je vhodné nechať si skontrolovať samotné nastavenie svetiel. A spomaľte v miestach, kde sa dá očakávať zvýšený výskyt chodcov a zvierat.

Posledným rizikom, o ktorom sa zmienime, je námraza. Tá je v zime veľmi častým javom a je potrebné byť na ňu pripravený. Samozrejmosťou je mať pripravenú zimnú výbavu, ako je  škrabka, rozmrazovače, autokozmetika, snehové reťaze apod.

Námraza sa týka ako vozidla, tak aj vozovky. V prípade automobilov je dobré venovať mu potrebný čas aj pred cestou. Po naštartovaní nechať vozidlo prehriať, poriadne očistiť od snehu a námrazy sklá, strechu i svetlá. Pokiaľ parkujeme vonku, nie je na škodu mať fóliu na prednom skle, vďaka ktorej cez noc nezamrzne.

Na zamrznutej vozovke je nutné prispôsobiť jazdu tak, aby sme bezpečne dorazili do cieľa. Pri jazde do kopca nestrácajte rýchlosť. Je vhodné dodržiavať dostatočnú vzdialenosť s vozidlom pred vami.

Produkty se filtrují...