Chcete sa na niečo opýtať?
(Po-Pia 7:30 - 15:00 hod.)
 
Späť

Prečo je dôležité starať sa o autobatériu aj v lete?

pred 6 dňami
813
Väčšina z vás vie, že pri nízkych teplotách v zime môže dôjsť k vybitiu autobatérie. Preto už na jeseň kontrolujete stav autobatérie, aby ste predchádzali situáciám, kedy po mrazivej noci nemôžete naštartovať vaše auto. Ale viete, že o autobatériu je treba sa starať aj v lete?

Vedeli ste, že pri teplotách vzduchu okolo 30 stupňov sa autobatéria vybíja približne dvakrát rýchlejšie než pri optimálnej teplote okolo 20 stupňov? Teplom totiž dochádza k veľkému samovybíjaniu, následne k sulfatácií dosiek, ktoré týmto javom strácajú kapacitu. Preto napríklad také cesty na dovolenku k moru, kedy auto odstavíte na dva týždne na horúčavách, sú pre batérie najhoršie.

Pri veľkých horúčavách by tak auto nemalo dlhodobo stáť nepoužívané na priamom slnku. Aspoň občas s ním vyrazte na cesty. Nestačia však krátke jazdy okolo 10 km, ale ideálne sú dlhšie trasy, aby sme si boli istí, že sa akumulátor dostatočne dobije. A keď už musíte nechať auto stáť dlhšiu dobu, skúste nájsť miesto v tieni, kde nie je auto na celodennom slnku.

Pre autobatérie je ako obvykle dôležitá prevencia. Vysoké teploty podporujú samovoľné vybíjanie autobatérie, ktorá síce zatiaľ vyzerá v poriadku, ale dochádza ku znižovaniu jej kapacity. Bohužiaľ to, že horúčavy spôsobili problémy s akumulátorom, sa prejaví väčšinou v zime, kedy nenaštartujete. Preto je dôležité kontrolovať jeho nabitie ako pred zimou, tak v lete.  

Najdôležitejší je tak pravidelný servis, kde servisní mechanici skontrolujú stav akumulátora.

Produkty se filtrují...