Chcete sa na niečo opýtať?
(Po-Pia 7:30 - 15:00 hod.)
 
Späť

Ako chrániť svoj automobil pred slnkom

pred 6 dňami
1k
Leto je v plnom prúde a s ním i šplhajúce sa teploty a intenzívne slnečné lúče. Všetci to poznáme, horúco v aute nie je nič príjemné. Vďaka vysokým teplotám dochádza rýchlejšie k pocitu únavy, čo výrazne znižuje bezpečnosť jazdy. Ako sa brániť vysokým teplotám vo vašom vozidle a ako chrániť aj samotné vozidlo?

Funkčná klimatizácia

Najúčinnejším riešením ako sa chrániť proti vysokým teplotám v aute je mať plne funkčnú klimatizáciu. Aby nám klimatizácia správne fungovala, je samozrejmosťou jej pravidelná kontrola a údržba, najlepšie po zime a pred letom. V priebehu prevádzky klimatizácie dochádza ku strate chladiva, ktoré je dôležité nechať doplniť. V prípade, že cítite z klimatizácie nepríjemný zápach, odporúčame vymeniť aj peľový filter a systém klimatizácie vydezinfikovať.

Ak bolo vaše vozidlo zaparkované dlhšiu dobu na slnku, je vhodné ako prvé po vašom návrate vozidlo dôkladne prevetrať. Alebo naštartujte motor a klimatizáciu a nechajte vozidlo niekoľko minúť aspoň čiastočne vychladiť.

Ako chrániť interiér vozidla

Ideálne by ste nemali slnku dovoliť, aby sa do vášho interiéru vôbec dostalo. Ak nie je k dispozícii podzemná garáž, snažte sa parkovať v tieni. V poobedných hodinách sa môže teplota vo vašom vozidlo vyšplhať až na 70 stupňov. Ak nenájdete ani kúsok tieňa, využite rôzne clony a tienidlá, ktoré sa pripevňujú na okná. Tie dokážu udržať vo vozidlo až o 20 stupňov nižšiu teplotu. V aute teda nebude tak neznesiteľné teplo a ani volant a palubná doska nebudú tak horúce, aby ste sa ich nedokázali dotýkať.

Slnečné clony sa hodia aj pasažierom v zadnej časti vozidla, ktoré môžu byť pripevnené aj v priebehu jazdy, bez toho, aby šoférovi prekážali.

Slnečné lúče môžu zničiť aj interiér vozidla, ako sú sedačky, volant alebo palubná doska. Preto sa odporúča starať sa i o ne. Prostriedkov je veľmi veľa, dajú sa zakúpiť na čerpacích staniciach, v špecializovaných predajniach, ale aj v niektorých supermarketoch. Je vhodné ošetrovať nielen plastové autodiely, ale i čalúnenie.

Myslite i na exteriér vozidla

Slnečné lúče dávajú karosérii vášho vozidla riadne zabrať. Nekvalitné vosky rýchlo blednú. Trpí aj gumové tesnenie okolo okien a stierače. Vplyvom vysokých teplôt dochádza aj ku skráteniu životnosti autobatérií. Preto myslite na vaše vozidlo a snažte sa radšej parkovať niekde pod strechou alebo v tieni.

Produkty se filtrují...