Chcete sa na niečo opýtať?
(Po-Pia 7:30 - 15:00 hod.)
 
Späť

Celoročné pneumatiky - aké sú ich výhody a nevýhody a pre akých vodičov sú vhodné?

15. 3. 2023
92k
Opäť je tu doba výmeny pneumatík zo zimných na letné. Nie však každý chce alebo má možnosť zakúpiť si dve sady pneumatík. Na to reagujú aj výrobcovia pneumatík, ktorí vyvíjajú aj u celoročných pneumatík najnovšie dezény a zmesi, vďaka ktorým sa jedná o moderné a bezpečné pneumatiky pre zimné aj letné obdobie.

Kto najviac ocenia celoročné pneumatiky?

Nechcete investovať peniaze do dvoch sád pneumatík? Jazdíte skôr za priaznivého počasia av prípade súvislej pokrývky snehom necháte svoje vozidlo radšej v garáži? Pri jazde sa držíte skôr priemerných rýchlostných limitov? Potom sú pre vás celoročné pneumatiky vhodnou voľbou.

U celoročných pneumatík je výhodou finančná aj časová úspora, ale jedná sa o kompromisné riešenie, ktoré je vhodné predovšetkým pre tých motoristov, ktorí počas roka najazdia menej kilometrov na kratšie vzdialenosti. Celoročné pneumatiky tak často používajú vodiči, ktorí svojim vozidlom jazdia predovšetkým v meste, nejazdia denne alebo pri námraze na vozovku nevyrážajú.

Výhody celoročných pneumatík

Jednou z hlavných výhod celoročných pneumatík je úspora práce a starosti okolo prezúvania. Medzi ďalšie výhody patrí:

  • Môžete ich využívať po celý rok
  • Nemusíte sa báť, že vás prekvapí náhla a nečakaná zmena počasia
  • Nemusíte riešiť, kam uskladniť druhú sadu pneumatík
  • Finančná úspora

Nevýhody celoročných pneumatík

Celoročné pneumatiky síce môže vodič používať v čase, keď zo zákona musí jazdiť na zimných pneumatikách, ale musí počítať s tým, že jazdné vlastnosti celoročných pneumatík výrazne zaostávajú za zimnými. Majú v zime výrazne dlhšiu brzdnú dráhu a horšie sedia v zákrutách.
V porovnaní s letnými pneumatikami majú celoročné pneumatiky výrazne nižší jazdný komfort na mokrej vozovke a horšiu manipuláciu s vozidlom v zákrutách. Celoročné pneumatiky taktiež nedisponujú takým nájazdom ako letné pneumatiky.

Produkty se filtrují...