Chcete sa na niečo opýtať?
(Po-Pia 7:30 - 15:00 hod.)
 
Späť

HORÚČAVY SA BLÍŽIA, MÁTE VYČISTENÚ KLIMATIZÁCIU?

9. 3. 2024
94k
Klimatizácia v aute je dnes úplným štandardom. Najmä v nových modeloch je súčasťou základnej výbavy. Letné horúčavy sa nezadržateľne blížia. Čo však robiť s klimatizáciou pod kapotou auta? Môžeme ju po zime len tak zapnúť? Nie. Treba ju po zime poriadne vyčistiť v autoservise.

Klimatizácia v aute je dnes úplným štandardom. Najmä v nových modeloch je súčasťou základnej výbavy. Letné horúčavy sa nezadržateľne blížia. Čo však robiť s klimatizáciou pod kapotou auta? Môžeme ju po zime len tak zapnúť? Nie. Treba ju po zime poriadne vyčistiť v autoservise.

 

SERVIS KLIMATIZÁCIE A ČISTENIE PO ZIME

V prípade, že ste svoju klimatizáciu od októbra až do konca mája nezapli, pred jej opätovným naštartovaním vám odporúčame nechať ju vyčistiť odborníkom. Klimatizácia totiž potrebuje pravidelnú údržbu.

Samozrejme, že si ju viete vyčistiť aj doma v garáži, no neodborný zásah do prístroja môže ohroziť vašu záruku a klimatizáciu rýchlo poškodiť. Odporúčame vám využiť služby autorizovaných autoservisov , ktoré vám ju po zime rýchlo vyčistia. Využite servis klimatizácie v BestDrive.

Baktérie, plesne a hrdza. To sú najväčší nepriatelia klimatizácie. Znečistená klíma v aute bude mať vplyv na vaše zdravie a kvalitu vzduchu vo vašom aute. Dajte si ju preto vyčistiť.

 

DÔVODY, PREČO PRAVIDELNE ČISTIŤ KLIMATIZÁCIU V AUTE:

1. Zo zdravotného hľadiska vám neodporúčame dýchať vzduch z klimatizácie, ktorá je zanesená plesňami a prachom. Najmä v prípade, ak trpíte alergiami.

2. Z technického hľadiska sa môže zanesená klimatizácia kedykoľvek poškodiť a je možné, že bude napokon potrebovať výmenu. Navyše, takáto klimatizácia má vyššiu spotrebu energie a prehrieva sa.

 

Klimatizácia sa zanáša veľmi jednoducho a rýchlo. Vďaka kondenzovaniu pár a vody vzniká v tele klímy vlhké prostredie, ktoré je rajom pre rôzne baktérie, plesne, vírusy a huby. Okrem toho, že ich ľahko odhalíte vďaka nepríjemnému plesnivému alebo hnijúcemu zápachu, môžu vám spôsobiť dýchacie problémy, ochorenia a zhoršiť alergie.

Ak máte v aute starší model klimatizácie, nutnosť jej pravidelného čistenia je o to vyššia. Nové stroje sú vybavené rôznymi nátermi, ktoré vznik húb a plesní potláčajú, no úplne mu nezabránia. Riaďte sa preto pokynmi výrobcu.

Nepriateľom klimatizácie však nie sú iba baktérie a plesne . Vo vzduchu lieta mnoho mikro častíc a prachu, ktoré voľným okom zväčša nevidíme. Cirkulácia vzduchu, ktorý prechádza klimatizáciou, vnáša tento prach či peľ do prístroja, kde ostáva a zachytáva sa na špeciálnych filtroch, ktoré treba meniť. Zanesená klimatizácia nefunguje na 100 % a môže sa veľmi rýchlo prehrievať a spotrebuvávať viac energie z auta.

ČISTENIE PRENECHAJTE ODBORNÍKOM

Dôkladné čistenie klimatizácie, jej potrubia a filtrov určite prenechajte odborníkom v autoservise. Každé čistenie začína prekontrolovaním výmenníka tepla a jeho dezinfekciou v spreji. Pokračuje umytím a vysušením prachových filtrov a prípadnou výmenou nadmieru znečistených vnútorných súčiastok. To si však vyžaduje rozmontovanie klimatizácie, čo je náročné a neodporúča sa laikom. Doma v garáži však môžete vykonať úplne základné čistenie, ako je odstraňovanie prachu z lamiel klimatizácie. Ich výrobcovia predpisujú čistenie približne jedenkrát do roka. Odporúčame vám ho vykonať na jar, teda predtým, než začne sezóna a klimatizáciu budete používať každý deň. Nenechajte si to na poslednú chvíľu (ako väčšina), aby ste nemuseli zbytočne dlho čakať na servis.

Klimatizácia v aute je vo väčšine prípadov bežnou súčasťou výbavy. Nezabudnite preto na jej pravidelnú údržbu a čistenie minimálne jedenkrát do roka. Alergici to ocenia o to viac. Zanesené klimatizácie sa kazia, spotrebúvajú viac benzínu a ohrozujú vaše zdravie. Objednajte sa na jar do servisu a nechajte si vyčistiť klimatizáciu v aute.

Produkty se filtrují...