Chcete sa na niečo opýtať?
(Po-Pia 7:30 - 15:00 hod.)
 
Späť

Letné pneumatiky – kedy prezuť, ich vlastnosti a prečo je dôležitá ich výmena

11. 5. 2023
110k
Existuje široké portfólio pneumatík, ktoré sa líši svojimi vlastnosťami, kvalitou a cenou. Správna voľba letných pneumatík má výrazný vplyv na ovládanie auta a bezpečnosť jazdy. Je teda potrebné pri výbere zohľadniť všetky dôležité faktory, ako sú jazdné vlastnosti auta, brzdná dráha, hlučnosť i spotreba paliva.

Kedy prezuť na letné pneu?

Povinné použitie zimných pneumatík končí v SR 31. marca. Všeobecne sa dá povedať, že letné pneumatiky môžeme používať od apríla do októbra, ale za predpokladu priaznivého počasia. Vhodné je sledovať teplotu vzduchu. Podľa odborníkov by mali byť letné pneumatiky na vozidle v prípade, že teplota vzduchu sa pohybuje už dlhšiu dobu nad 7 °C. Zimné pneumatiky pri vyšších teplotách strácajú optimálne jazdné vlastnosti a znižujú komfort jazdy.  

Minimálna výška dezénu pre letné pneumatiky je zo zákona stanovená na 1,6 mm. V prípade, že sa hĺbka dezénu blíži k tejto hranici, je nutné riešiť ich výmenu. Pri nízkej hĺbke dezénu sa taktiež znižuje výkonnosť pneumatík.
 

Prečo je dôležitá výmena?

Výrobný postup zaisťuje tie najlepšie jazdné vlastnosti, ako pri letných, tak i pri zimných pneumatikách. Sú prispôsobené rôznym teplotným podmienkam a iným prioritám na správanie sa pneu. Hlavným rozdielom pri výrobe letných alebo zimných pneumatík je použitá zmes. Letné pneumatiky majú nižší podiel kaučuku a sú tak o niečo tvrdšie než tie zimné. To ovplyvňuje lepšiu priľnavosť vo vyšších teplotách a skrátenie brzdnej dráhy. Naviac pri jazde so zimnými pneumatikami sa v lete zvyšuje spotreba pohonných hmôt a pri vysokých teplotách nie sú tak bezpečné ako práve letné pneu.
 

Aké vlastnosti majú letné pneumatiky?

Letné pneumatiky sú tvrdšie než tie zimné. Je to dané výrobným postupom a prísadami a taktiež nižším podielom prírodného kaučuku. Majú aj menej drážok, veľké pevné rebrá a menšiu hĺbku dezénu. Vďaka tomu sú pneumatiky stabilnejšie, majú dlhšiu životnosť, taktiež šetria palivo a sú menej hlučné.

Majú lepšiu priľnavosť než zimné pneu a dobrý výkon pri zatáčaní a brzdení na suchom i mokrom povrchu. Dá sa povedať, že slušná zimná pneumatika má pri prudkom brzdení zo 100 km/h o takmer šesť metrov dlhšiu brzdnú dráhu než pneumatika letná.

Letné pneumatiky sú prispôsobené tomu, aby guma dosiahla čo najväčšiu pružnosť pri teplotách nad 7 °C. Majú špeciálne drážky, ktoré minimalizujú riziko aquaplaningu, pretože odvádzajú vodu, a tak je priľnavosť na mokrej vozovke výrazne lepšia.

Vďaka špeciálnej zmesi sa vzor pneumatiky perfektne prispôsobí i extrémnemu teplu a nezmäkne. Naopak pri miernych teplotách si zachová skvelú priľnavosť na suchej alebo mokrej vozovke.

Letné pneumatiky sú tak dobrou voľbou pre vodičov, ktorí požadujú lepší výkon a vyššiu bezpečnosti pri jazde na mokrej alebo suchej vozovke pri teplotách nad 7 °C.

Produkty se filtrují...