Chcete sa na niečo opýtať?
(Po-Pia 7:30 - 15:00 hod.)
 
Späť

RIZIKÁ AQUAPLANINGU – AKO SA IM VYVAROVAŤ?

pred 6 dňami
1k
Aquaplaning je jedna z veľmi nebezpečných situácií pre každého motoristu. Aj ten najlepší vodič s autom idúcim po vode už takmer nič neurobí, pretože v takej chvíli je neovládateľné. A keďže sa blíži jar a tým pádom aj viac dažďa a mokrých ciest, je lepšie sa na tieto situácie pripraviť a ideálne im rovno predchádzať.

Čo je aquaplaning?

K aquaplaningu dochádza najmä pri silných dažďoch, keď sa na vozovke vytvorí súvislá vyššia vrstva vody, ktorá sa pred pneumatikou hromadí rýchlejšie, než ju zvládne hmotnosť vozidla cez dezén pneumatiky vytláčať. V dôsledku toho sa vrstva vody tlačí pod pneumatiku a auto začína na vozovke kĺzať. Pneumatiky tak strácajú svoju priľnavosť k vozovke a vozidlo prestane byť ovládateľné.

čo je aquaplaning

Čo k aquaplaningu prispieva?

Najčastejšie dochádza k aquaplaningu pri prejazde kalužami alebo stojacou vodou. Preto sa odporúča pri daždi alebo tesne po ňom (pokiaľ hrozí riziko, že sa na ceste ešte môžu nachádzať miesta so súvislou vrstvou vody) jazdiť pomalšie. Hlavným faktorom prispievajúcim k aquaplaningu je totiž práve rýchlosť, kedy pneumatiky nemajú čas vodu odvádzať a vznikne tak medzi pneumatikou a vozovkou tenká vrstva vody. K aquaplaningu sú pneumatiky náchylnejšie „už“ pri rýchlosti 80 km/h a viac. Medzi ďalšie faktory patrí:

  • vzor behúňa – keď niektoré odvádzajú vodu účinnejšie ako iné.
  • hĺbka dezénu – vplyvom opotrebovania pneumatiky dochádza ku zníženiu hĺbky dezénu a je teda k dispozícii menší priestor pre odvod vody.
  • tlak v pneumatikách – podhustené pneumatiky horšie odvádzajú vodu a predstavujú tak zvýšené riziko.
  • hmotnosť vozidla – čím je vozidlo ľahšie, tým je pravdepodobnosť aquaplaningu vyššia.
  • a iné...

Ako spoznať, že došlo k aquaplaningu a ako sa mu vyvarovať?

čo je aquaplaning

Väčšinou sa dá aquaplaning rozoznať rastúcimi otáčkami motora, pretáčaním kolies (na palubnej doske začnú preblikávať kontrolky jazdných asistentov) a pocitom, že vozidlo na vozovke pláva. Vo väčšine prípadov stráca kontakt s vozovkou tá os, na ktorej je pneumatika s nižšou hĺbkou dezénu. Preto by sa mali montovať na prednú os, aby motorista mohol rýchlejšie rozoznať prichádzajúci aquaplaning. Aby ste sa aquaplaningu vyvarovali, je dôležité dodržiavať

bezpečnú rýchlosť jazdy, sledovať dostatočnú hĺbku dezénu na vašich pneumatikách a taktiež by mali byť správne nahustené.

Ako sa zachovať pri aquaplaningu?

Ideálne samozrejme je, keď k nemu vôbec nedôjde. Ale keď už vám auto začne preklzávať na vozovke, hlavne zostaňte v kľude a nechajte auto ísť rovno. Držte volant s rukami v rovnovážnej polohe „trištvrte na tri, pretože jedine tak dokážete udržať nad vozidlom kontrolu. Rozhodne nebrzdite. Hlboká kaluž samozrejme rýchlo skončí, a preto stačí prípadne trochu znížiť rýchlosť. Pri zvládnutí aquaplaningu sa správajte rovnako ako pri prekĺzavaní/šmyku v zime na snehu a ľade..

Produkty se filtrují...