Chcete sa na niečo opýtať?
(Po-Pia 7:30 - 15:00 hod.)
 
Späť

VÝMENU AUTOBATÉRIE ZVLÁDNETE AJ SAMI. AKO NA TO?

6. 3. 2023
77k
Stalo sa to už zrejme každému. Sadnete si do auta, ponáhľate sa na stretnutie, či pre deti do školy a auto nie a nie naštartovať. Prečo práve teraz?! V hlave sa vám začína premietať všetko, čo ste v ňom robili naposledy. Zabudli ste zhasnúť svetlo, vypnúť rádio alebo zastaviť stierače? Teraz je to už nepodstatné. Batériu v aute treba dobiť alebo vymeniť. Ako na to?

OPLATÍ SA VÝMENA AUTOBATÉRIE BEZ SERVISU?

Je naozaj nutné bežať so slabou alebo vybitou batériou hneď do servisu? Zrátajte si náklady na odťahovú službu, diagnostiku problému s autobatériou, jej dobitie či úplnú výmenu a dostanete sa na sumu minimálne sto eur.

Skôr než kvôli výmene autobatérie, by ste mali servis častejšie navštevovať kvôli jej preventívnej kontrole, aby ste sa vyhli neplánovanému vybitu na parkovisku, či nebodaj uprostred križovatky. Ako však spoznáte, že sa vám autobatéria postupne kazí? Jednoducho. Stačí sledovať, ako sa auto správa pri štartovaní.

Ak práve nemáte po ruke špeciálny tester na kontrolu kapacity autobatérie, jej postupné kazenie spoznáte najmä pri štartovaní. Ak auto nenaštartuje ihneď, ako otočíte kľúčom v zapaľovaní, ale nabieha pár sekúnd, ide o varovný signál znižujúcej sa kapacity batérie.

Skôr či neskôr bude potrebná výmena, ktorú môžete zveriť do rúk autoservisu, alebo si batériu v aute môžete vymeniť svojpomocne. Zimné obdobie dáva autobatériam zabrať najviac. Preto vám odporúčame auto v zime používať viac, nech nestojí neustále v mrazoch na parkovisku.

AKÝ JE POSTUP DOMÁCEJ VÝMENY BATÉRIE?

Pri nových autách vám neodporúčame vymeniť autobatériu svojpomocne, mohli by ste ju totiž poškodiť. Nové autá majú rôzne bezpečnostné systémy držania autobatérie, ktoré nemusíte poznať a ešte ste sa s nimi nestretli. Pri starších modeloch to však až taký problém obvykle nebýva.

Priemernú výmenu autobatérie zvládnete aj sami doma. Predtým, ako začnete s výmenou, skúste batériu dobiť pomocou štartovacích káblov. V mnohých prípadoch to pomôže, no pamätajte, že ide o jasný signál toho, že batéria postupne odchádza a bude treba kúpiť novú. Ako na výmenu autobatérie doma? Ak poznáte svoje auto dobre, nebude výmena batérie v garáži problém.

Pred samotnou demontážou starej autobatérie sa uistite, že je auto riadne vypnuté a spolu s ním aj všetky zariadenia, ktoré by mohli potrebovať energiu z batérie. Máme na mysli najmä na svetlá a rádio. Najskôr odpojte vývod elektriny a nezabudnite na to, že je veľmi dôležité odpojiť prvý záporný pól a až potom kladný. Starú ani novú batériu neotáčajte, jej obsah je tekutý a mohol by sa vyliať, čo by vám popálilo pokožku. Pri montáži novej autobatérie dbajte na jej pevné umiestnenie.

Tentokrát najskôr pripojte kladný pól a až potom záporný. Ak zapojíte batériu opačne, vyskratujete auto. Póly bývajú vždy veľmi jasne označené, preto je nepravdepodobné, že by ste sa dopustili tejto chyby, no buďte pozorní.

VÝMENA AUTOBATÉRIE DOMA VS. V AUTOSERVISE

Výmena autobatérie doma nie je náročný proces. Zvládnete ho jednoducho. Skôr než výmenou by ste sa mali trápiť pravidelnou návštevou servisu, kde si nechajte skontrolovať aj zdravotný stav autobatérie. Pomocou špeciálnych testerov vedia v autoservise diagnostikovať stav, v akom je batéria.

Často na základe toho, ako rýchlo sa nabíja. Ak sa vybitá batéria za pol hodinu nabije len o malý kúsok, bude ju treba vymeniť. V rámci pravidelnej návštevy autoservisu vám včasná diagnóza slabej autobatérie ušetrí vrásky na čele práve vtedy, keď sa vybije v tom najnevhodnejšom čase.

Produkty se filtrují...